Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 10.02.2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Romii solicită modificarea definiției substantivului ”țigan” din DEX
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/romii-solicita-modificarea-definitiei-substantivului-tigan-din-dex-7973391


                               

 

"Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Asociaţia Romilor "Egalitate de Şanse" Tulcea şi Asociaţia ACCEPT solicită modificarea definiţiei substantivului "ţigan" din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) prin eliminarea identificării discriminatorie şi tendenţioasă, care promovează stereotipuri negative în legătură cu minoritatea romă, înaintând în acest sens o plângere către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îndreptată împotriva Academiei Române şi Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan - Al. Rosetti", se arată într-un comunicat emis joi de Agenţia "Împreună".

În cele trei ediţii ale Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, substantivul "ţigan" este definit cu explicaţia "epitet dat unei persoane cu apucături rele". Definiţia se regăseşte şi în Dicţionarul Limbii Române, Tomul XII, litera Ţ, 1994, serie nouă, Iorgu Iordan, Alexandru Graur, Ion Cotescu, pagina 85, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, Academia Română, Institutul de Ligvistică Iorgu Iordan, Editura Univers Enciclopedic, 1998, Ediţia a doua, pagina 1126 şi Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, Academia Română, Institutul de Ligvistică Iorgu Iordan, Editura Univers Enciclopedic, 2009, ediţia a doua revizuită, pagina 1161, spun oficialii agenţiei.

 

Astfel, agenţia "Împreună", Asociaţia Romilor "Egalitate de Şanse" Tulcea şi Asociaţia ACCEPT solicită constatarea faptei de discriminare, sancţionarea Academiei Române şi a Institutului Iorgu Iordan, obligarea acestora la prezentarea de scuze publice şi precizarea poziţiei lor instituţionale, în cadrul unei conferinţe de presă şi prin comunicat de presă postat pe site-ul celor două instituţii.

Plângerea celor trei organizaţii se întemeiază inclusiv pe garanţiile constituţionale prevăzute în Constituţia României şi a OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, subliniază reprezentanţii Agenţiei "Împreună".

Comisia pentru drepturile omului, în şedinţă comună cu senatorii din Comisia pentru egalitate de şanse, au decis pe 2 februarie să adopte un raport favorabil cu amendamente faţă de propunerea iniţiată de deputatul PDL, Silviu Prigoană, prin care se va reveni în mod oficial la termenul de "ţigan".

Apoi, Plenul Senatului a respins miercuri, 9 februarie, proiectul deputatului PDL Silviu Prigoană, mai mulţi parlamentarii acuzând lipsa punctului de vedere al Guvernului.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a arătat contrariat de faptul că Executivul nu a transmis un punct de vedere, interpelându-l pe secretarul de stat prezent la dezbateri: "Traian Băsescu s-a antepronunţat pe această iniţiativă şi Guvernul nu are un punct de vedere?". Pe rând, senatorii tuturor grupurilor parlamentare au anunţat că nu vor susţine acest proiect, unii dintre ei solicitând ca iniţiativa să fie întoarsă în comisie pentru raport suplimentar.

În final, după aproximativ o oră de dezbateri, raportul de admitere al comisiei sesizate în fond a fost respins cu 42 de voturi "împotrivă" şi doar 26 "pentru", iar propunerea a fost ulterior respinsă cu 27 de voturi "pentru", 51 "împotrivă" şi 15 abţineri.

Senatul este prima Cameră sesizată.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.